Menu Close

2023 fiscaal optimaliseren

2023 fiscaal optimaliseren

Stilaan komt het einde van het jaar in zicht. Naar goede gewoonte zetten wij de verzekeringen die jouw aandacht verdienen even op een rijtje. Zo haal je het maximale uit jouw fiscale verzekeringen. 

Particulieren

Als particulier zijn er verschillende verzekeringen die recht geven op een belastingvermindering. 

Rechtsbijstandsverzekering

Sinds 2019 komen bepaalde rechtsbijstandsverzekeringen in aanmerking voor een belastingvermindering. De maximale vermindering bedraagt € 124. Let op, niet iedere rechtsbijstandsverzekering is fiscaal aftrekbaar. De verzekering moet aan een aantal wettelijke vereisten voldoen.

Pensioensparen

Het pensioensparen is ongetwijfeld één van de bekendste verzekeringen die recht geven op een belastingvermindering. Afhankelijk van het bedrag dat je stort kan je een belastingvermindering van 25% of 30% krijgen. 

Bij een pensioenspaarverzekering kan je kiezen voor Tak 23 (beleggen), Tak 21 (sparen) of een combinatie van beide vormen. Op deze manier kan er voor iedereen een oplossing op maat uitgewerkt worden.

De maximale premie voor 2023 bedraagt € 990 wanneer je kiest voor een belastingvermindering van 30% en € 1.270 wanneer je kiest voor een belastingvermindering van 25%.

Langetermijnsparen

Het langetermijnsparen lijkt bijzonder veel op het pensioensparen. Het voornaamste verschil zit hem in het feit dat de premie die je mag storten in het langetermijnsparen afhankelijk van je inkomen is. De maximale premie voor 2023 is € 2.350. Op de premie die je stort krijg je een belastingvermindering van 30%.

Tip
Zorg ervoor dat je eerst het pensioensparen optimaal benut voordat je start met langetermijnsparen. Bij pensioensparen betaal je in tegenstelling tot langetermijnsparen geen premietaks.

Zelfstandigen

Werk je als zelfstandige? Dan zijn er nog een aantal extra verzekeringen die voor een belastingvermindering kunnen zorgen. Welke precies toegankelijk zijn hangt af of je al dan niet met een vennootschap werkt.

Vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ)

Een VAPZ is voor iedere zelfstandige toegankelijk. Het maakt niet of je met een vennootschap werkt of niet. De premie die je mag storten in een VAPZ wordt bepaald door je inkomen. De maximale premie van 2023 premie bedraagt € 3.859,40.

Het VAPZ heeft een dubbel fiscaal voordeel. De premie die je stort wordt afgetrokken van je inkomen waardoor je een besparing in de hoogste belastingschijf realiseert. Verder realiseer je een besparing op je sociale bijdragen. Je sociale bijdragen worden berekend op je inkomen van 3 jaar geleden. Door je VAPZ-premie af te trekken van je inkomen daalt de berekeningsbasis van de sociale bijdragen waardoor je een tweede besparing realiseert.

Individuele pensioentoezegging (IPT)

Werk je met een vennootschap? Dan kan de vennootschap een IPT afsluiten. Met een IPT kan de vennootschap op een fiscaal interessante manier een aanvullend pensioenkapitaal voor de bedrijfsleider opbouwen.

De premie die een vennootschap mag storten in een IPT wordt bepaald door de zogenaamde 80%-regel. Voor de vennootschap is de gestorte premie aftrekbaar als kost.

Pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ)

Werk je zonder vennootschap? Dan kan je ervoor kiezen om een POZ af te sluiten. De premie die je mag storten hangt net als bij een IPT af van de 80%-regel. De 80%-regel van een POZ is niet helemaal hetzelfde dan deze van een IPT. Op de premie die je stort in een POZ krijg je een belastingvermindering van 30%.

Tip
Benut eerst het VAPZ, pensioensparen en langetermijnsparen maximaal voordat je start met een POZ. Het VAPZ en pensioensparen zijn vrijgesteld van premietaksen en bij langetermijnsparen bedraagt de premietaks 2%. De premietaks van een POZ bedraagt 4,4%.

Zoals je kan zien zijn er behoorlijk wat opties en hangt veel van je persoonlijke situatie af. Een geoptimaliseerd pensioenplan is maatwerk. Zie je door de bomen het bos niet meer en weet je niet waar te beginnen? We helpen je graag met het opstellen van een plan dat bij je past. Contacteer ons vrijblijvend. De koffie staat klaar!