Menu Close

Gewaarborgd inkomen

De belangrijkste verzekering voor een zelfstandige is wellicht de verzekering Gewaarborgd Inkomen. Deze verzekering voorziet een maandelijkse uitkering wanneer je niet meer kunt werken. Op het eerste zicht klinkt dit eenvoudig. In de praktijk zijn er toch een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Verzekerde rente

Het bedrag wat je bij een gewaarborgd inkomen verzekert noemt men rente. Dit kan zowel per maand als per jaar uitgedrukt worden. In principe kan je maximaal 80% van je inkomen verzekeren. Dit is een beveiligingsmechanisme ingebouwd door verzekeraars om misbruik tegen te gaan. Het mag natuurlijk niet te interessant worden voor iemand om arbeidsongeschikt te worden.

Omdat de verzekerde rente afhankelijk is van je inkomen, is het belangrijk om regelmatig de polis af te stemmen met jouw situatie. Vaak wordt een gewaarborgd inkomen afgesloten als men start als zelfstandige of pas begonnen is. Het is vanzelfsprekend dat het loon dan nog niet zo hoog is. Maar dit kan zeer snel veranderen. Wie weet is het loon 5 jaar later verdubbeld. Wanneer je dan geen actie onderneemt om jouw verzekering gewaarborgd inkomen aan te passen, ontvang je nog steeds maar 80% van je startersloon als uitkering bij schade. Dat kan heel erg tegenvallen.

Welke schadevergoeding ontvang je?

De schadevergoeding hangt af van de graad van arbeidsongeschiktheid. Zo hebben bijna alle verzekeringen gewaarborgd inkomen een arbeidsongeschiktheidsdrempel van 25%. Dat wilt zeggen dat je meer dan 25% arbeidsongeschikt moet zijn voordat je in aanmerking komt voor een schadevergoeding. Het exacte bedrag hangt af van jouw arbeidsongeschiktheid. Zo zal bij 50% arbeidsongeschiktheid de helft van het verzekerde bedraag maandelijks uitbetaald worden.

Vaak stellen verzekeraars bij een verzekering gewaarborgd inkomen een invaliditeit van minstens 67% gelijk aan 100%.

Wanneer ontvang je een schadevergoeding?

Bij een verzekering gewaarborgd inkomen is er altijd een periode waarin de verzekeraar nog niets betaalt. Dit noemt men de eigenrisicotermijn of de carenztijd. Standaard staat deze termijn bij de meeste verzekeraars op 1 maand. Bij de eerste maand arbeidsongeschiktheid wordt er dus nog niets betaald.

Je kunt zelf ook steeds kiezen voor een langere eigenrisicotermijn. Als je kiest voor een langere termijn waarin de verzekeraar nog niet moet betalen, zakt de premie. Kan je perfect 3 maanden rondkomen zonder een aanvullende uitkering van je verzekering gewaarborgd inkomen? Dan kan je overwegen om te kiezen voor een eigenrisicotermijn van 3 maanden. Kijk steeds na welk effect dit heeft op de premie en of je de premieverlaging in verhouding vindt tot het extra risico wat je loopt.

Let op: bij de meeste verzekeraars wijzigt de eigenrisicotermijn automatisch naar 1 jaar vanaf het moment dat je 60 wordt. Je kan dit risico echter afkopen zodat de eigenrisicotermijn behouden blijft. Volgens ons is dat de beste oplossing.

Ben je zelfstandig en heb je nog geen verzekering gewaarborgd inkomen? Of heb je een al een polis ergens afgesloten maar je weet niet of deze in orde is? Contacteer ons dan vrijblijvend. Dan analyseren we samen jouw situatie en zorgen we voor een passende oplossing.

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Vraag nu vrijblijvend een gesprek aan.

Maak een afspraak