Menu Close

VAPZ (vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen)

Als zelfstandige ga je maar een beperkt wettelijk pensioen opbouwen. Het is dus belangrijk om zelf aan pensioenopbouw te doen. Er bestaan verschillende producten die fiscaal interessant zijn. Het VAPZ, Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen, is fiscaal gezien de meest interessante oplossing. Je kunt een VAPZ dan ook zien als het ideale startpunt voor jouw eigen pensioenplan.

Waarom is een VAPZ zo interessant?

Een VAPZ kent een dubbel fiscaal voordeel. De premie die je in een VAPZ-verzekering stort is aftrekbaar als beroepskost. Dit zorgt voor een besparing aan de hoogste belastingschijf, ook gekend als de marginale aanslagvoet. Dit is het eerste fiscaal voordeel.

Door de premie die je stort in een VAPZ af te trekken als beroepskost daalt je inkomen. Hierdoor ga je minder sociale bijdragen betalen. Deze worden namelijk berekend op je inkomen van 3 jaar geleden. Op deze manier heb je na 3 jaar een tweede fiscaal voordeel.

Het fiscale voordeel van een VAPZ kan oplopen tot meer dan 50%!

Op de premie betaal je geen premietaksen.

Hoeveel mag ik sparen?

De premie die je mag storten hangt af van je inkomen. Concreet mag je 8,17% van je geherwaardeerd netto belastbaar beroepsinkomen van 3 jaar geleden storten. Dit bedrag kan je vinden op de afrekening van je sociale bijdragen. Jaarlijks wordt er ook een maximumbedrag vastgelegd. Voor 2024 is dat € 3.965,77.

Als starter heb je natuurlijk geen inkomen van 3 jaar geleden. Hier bestaan andere oplossingen voor.

Wie kan een VAPZ afsluiten?

Het maakt niet uit of je met een vennootschap werkt of niet. Als je zelfstandig bent in hoofdberoep kan je een VAPZ afsluiten.

Ben je zelfstandige in bijberoep? Ook dan kan je onder bepaalde voorwaarden een VAPZ afsluiten. Je zult dan sociale bijdragen moeten betalen die minstens even hoog zijn als het minimum van een zelfstandige in hoofdberoep. Een starter in bijberoep kan dus geen aanvullend pensioen voor zelfstandigen afsluiten.

Beleggen met een VAPZ?

In het verleden werd de premie van een VAPZ altijd gestort in een tak 21-levensverzekering. Dit is een levensverzekering die een vast rendement biedt. Je weet dus zeker dat de premie die je in het contract stort op de einddatum van het contract wordt uitgekeerd. Naast het vaste rendement kan een verzekeraar een winstdeelname uitkeren. Dit is geen verplichting en hangt af van de prestaties van de verzekeraar. Deze winstdeelname kan je bij bepaalde verzekeraars storten in beleggingsfondsen om zo een potentieel hoger rendement te realiseren.

Sinds september 2023 is het mogelijk om een gedeelte van de premie te storten in een tak 23-levensverzekering. De premie wordt dan geïnvesteerd in een beleggingsfonds. De waarde van een tak 23-levensverzekering zal dus schommelen gedurende de looptijd. Een verzekeraar is wettelijk verplicht om minimaal de gestorte premies bij pensionering terug te betalen. Dit zorgt er dus voor dat het neerwaartse risico van tak 23 wegvalt terwijl je wel het hogere rendementspotentieel benut.

Vastgoed financieren met een vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen

Je kan een deel van de gespaarde premie van een VAPZ al opvragen voor de einddatum. Dit kapitaal moet gebruikt worden voor aankoop, bouw of verbouwing van vastgoed in de Europese Economische Ruimte. Je kan dit kapitaal dus perfect gebruiken om eindelijk je droom van een tweede verblijf in Zuid Frankrijk te realiseren.

Heb je nog geen duidelijk plan voor je pensioen? Contacteer ons dan vrijblijvend. Dan gaan we samen aan de slag en brengen we jouw situatie in kaart.

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Vraag nu vrijblijvend een gesprek aan.

Maak een afspraak