Menu Close

Beleggen via vennootschap: het Luxemburgse kapitalisatiecontract als alternatief voor een DBI-fonds

Een cashreserve in een vennootschap is vandaag de dag niet altijd een plezier. Er is een torenhoge inflatie wat er voor zorgt dat geld minder waard wordt. Alsof dat nog niet erg genoeg is, worden vennootschappen steeds vaker geconfronteerd met een negatieve rente op de gelden die ze aanhouden. Op deze manier snijdt het mes aan twee kanten. Als een vennootschap het geld aan het werk wilt zetten door het te beleggen komt al snel een DBI-fonds naar boven. Maar is dat wel de beste oplossing?

DBI-fonds

Een DBI-fonds wordt steevast aangehaald als iemand via zijn vennootschap wilt gaan beleggen. Waarom? Omdat de inkomsten uit een DBI-fonds vrijgesteld zijn van belasting. Het is belangrijk dat je je niet enkel laat leiden door de fiscale behandeling van een product maar dat je effectief nagaat of zo’n DBI-fonds wel bij je past. Om in aanmerking te komen als DBI-fonds moet er namelijk voor 100% in aandelen worden belegd. Je zult dus tegen behoorlijk wat marktschommelingen moeten kunnen.

Naast het feit dat een DBI-fonds een aandelenfonds is, speelt ook het beperkte aanbod een rol. Het is dan ook belangrijk om af te wegen of een belegging zonder de beperkingen van het DBI-regime niet interessanter is. Ook al is er in dit geval geen vrijstelling van belasting. Wij geloven dat deze optie er is met een Luxemburgs kapitalisatiecontract.

Luxemburgs kapitalisatiecontract (Tak 6, Branche 6)

Een andere optie om via een vennootschap te beleggen is het Luxemburgse kapitalisatiecontract ook bekend als “tak 6” of “branche 6”. In tegenstelling tot een DBI-fonds heb je met dit product veel meer vrijheid. Je krijgt toegang tot een enorm fondsenuniversum van gerenommeerde asset managers of je kiest voor discretionair beheer. Heb je een minder dynamisch beleggersprofiel? Geen enkel probleem, bij een Luxemburgs kapitalisatiecontract zijn er geen verplichtingen om 100% in aandelen te beleggen, je kunt kiezen uit verschillende activaklassen.

Het Luxemburgs kapitalisatiecontract heeft een eerlijke fiscaliteit. De meerwaarden zijn belastbaar maar de minwaarden zijn aftrekbaar. Daarnaast is er in tegenstelling tot een DBI-fonds geen risico om het verlaagd tarief in de vennootschapsbelasting te verliezen.

Voor ons is het Luxemburgse kapitalisatiecontract een perfect, misschien zelfs beter, alternatief voor een DBI-fonds om te beleggen via een vennootschap. Heb je zelf een te grote cashreserve in je vennootschap die niets opbrengt? We zoeken graag samen met jou naar een oplossing. Maak vrijblijvend een afspraak. De koffie staat klaar!