Menu Close

Juwelenverzekering

Vaak vertegenwoordigen juwelen een groot deel van je vermogen. Of het nu gaat om een verzameling horloges, erfstukken of andere sieraden, juwelen verdienen bijzondere aandacht bij het verzekeren. Een juwelenverzekering zorgt ervoor dat jij jouw sieraden met een gerust hart kunt dragen.

Aangenomen waarde

Een belangrijke troef van een juwelenverzekering is dat het een verzekering op basis van “aangenomen waarde” is. Dat wilt zeggen dat je de verzekerde waarde op voorhand afspreekt met de verzekeraar. Bij totaalverlies is het dit bedrag, eventueel verminderd met een eigen risico, wat wordt uitgekeerd. Op deze manier zijn er geen discussies meer mogelijk over de verzekerde waarde en kan de verzekering sneller de schade vergoeden.

Natuurlijk moet je de verzekerde waarde van een voorwerp kunnen aantonen. Bij een nieuw stuk zal de aankoopfactuur doorgaans volstaan. Gaat het om een antiek juweel? Dan zal de verzekeraar waarschijnlijk een taxatierapport vragen.

Alleen maar voordelen met een verzekering op basis van aangenomen waarde? Helaas niet. Het is belangrijk om regelmatig de waarde van je collectie op te volgen. Na verloop van tijd kan het zijn dat jouw collectie meer waard is geworden. Denk maar aan de markt van “vintage” horloges. Omdat je de waarde van het voorwerp op voorhand afspreekt, stijgt deze niet automatisch mee! Daarom gaan wij regelmatig met onze klanten rond de tafel zitten om alles up-to-date te houden.

Voorbeeld


Je bent in het bezit van een gouden armband van € 6.600. Deze armband is 4 jaar oud. Hieronder kan je terugvinden wat een standaardverzekering en een juwelenverzekering vergoeden bij totaalverlies.

Standaardverzekering: vervangwaarde minus het eventuele eigen risico. Dit is de waarde die een gelijkaardige armband heeft op de tweedehandsmarkt. Voor deze armband is dat ca. € 3.900. Is de waarde op de tweedehandsmarkt onbekend? Dan zal men waarschijnlijk op basis van de goudprijs en het geschatte gewicht van de armband de waarde bepalen.

Juwelenverzekering in aangenomen waarde: € 6.600 minus het eventuele eigen risico.

Alle risico’s verzekering

De voorwaarden van een juwelenverzekering gaan veel verder dan deze van een standaard inboedelverzekering. Een juwelenverzekering is een alle risico’s-verzekering. Alle schade is verzekerd tenzij deze schade is opgenomen bij de uitsluitingen in de polisvoorwaarden. Het is belangrijk om deze uitsluitingen op voorhand goed door te nemen. Voor deze risico’s kan je dan extra preventiemaatregelen nemen.

Beveiliging

Bij een juwelenverzekering gaat het al snel om grote bedragen. De meeste verzekeraars zullen dan ook bepaalde eisen stellen aan de opslag van juwelen. Zo kan het zijn dat er een alarmsysteem in de woning verplicht wordt of dat juwelen in een kluis moeten worden bewaard als ze niet worden gedragen.

Verder zal de verzekeraar vaak ook een maximumbedrag aanhouden, bijvoorbeeld € 25.000, voor juwelen die niet gedragen worden én niet worden bewaard in een kluis.

Het is dus belangrijk om ook aan deze zaken voldoende aandacht te schenken bij het afsluiten van een juwelenverzekering. Zo voorkom je onaangename verrassingen bij schade.

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Vraag nu vrijblijvend een gesprek aan.

Maak een afspraak