Menu Close

Kunstverzekering

Schilderijen van Basquiat of van oude meesters, sculpturen van Joseph Klibansky of antieke beeldhouwwerken… In de kunstwereld is er voor ieder wat wils. Wat deze voorwerpen met elkaar gemeen hebben is dat het gaat om kostbare voorwerpen. Deze zijn zeker niet alledaags en verdienen dus extra aandacht bij het verzekeren. Een kunstverzekering bij een gespecialiseerde verzekeraar is een must.

Aangenomen waarde

Eén van de belangrijkste troeven van een kunstverzekering is een verzekering op basis van “aangenomen waarde”. Dit is de waarde van een voorwerp die je op voorhand afspreekt met de verzekeraar. In geval van totaalverlies is het dit bedrag, eventueel verminderd met een eigen risico, wat wordt uitgekeerd. Op deze manier zijn er geen discussies meer mogelijk over de verzekerde waarde en kan de schade dus sneller worden vergoed.

Natuurlijk moet de waarde op een bepaalde manier aangetoond worden. Hier zijn een aantal verschillende opties voor. Vaak laten verzekeringsmaatschappijen toe om tot een bepaald bedrag per voorwerp zelf de waarde te bepalen. Vanaf een bepaalde waarde zal er een aankoopfactuur, attest van een galerij of een taxatierapport gevraagd worden.

Alleen maar voordelen met een verzekering op basis van aangenomen waarde? Helaas niet. Het is belangrijk om regelmatig de waarde van je collectie op te volgen. Door een bepaalde gebeurtenis kan het zijn dat jouw voorwerp plots veel meer waard wordt. Omdat je de waarde van het voorwerp op voorhand afspreekt, stijgt deze niet automatisch mee! Daarom gaan wij regelmatig met onze klanten rond de tafel zitten om alles up-to-date te houden.

Voorbeeld

Je bent in het bezit van een bronzen beeld met een waarde € 15.000. Hieronder kan je terugvinden wat een standaardverzekering en een kunstverzekering op basis van aangenomen waarde zal vergoeden bij een totaalschade.

Standaardverzekering: vervangingswaarde minus het eventuele eigen risico. Dit is de waarde wanneer je op moment van schade hetzelfde beeld van dezelfde leeftijd zou kopen. Het is een feite de waarde op de “tweedehandsmarkt”. Is deze informatie niet voorhanden? Dan is de kans groot dat men de schadevergoeding bepaalt op basis van het gewicht van het beeld en de dagwaarde van brons.

Kunstverzekering in aangenomen waarde: € 15.000 minus het eventuele eigen risico.

Alle risico’s verzekering

De voorwaarden van een kunstverzekering gaan veel verder dan deze van een standaard inboedelverzekering. Een kunstverzekering is een alle risico’s-verzekering. Alle schade aan het kunstwerk is verzekerd tenzij deze schade opgenomen is bij de uitsluitingen in de polisvoorwaarden. Je kan het al raden, het is enorm belangrijk om deze uitsluitingen voor het afsluiten van de verzekering goed door te nemen. Zo weet je welke gevallen niet verzekerd zijn. Voor deze risico’s kan je dan extra preventiemaatregelen nemen.

Voorbeeld

Je bent in het bezit van een schilderij. Om de één of andere reden blijft er een buitendeur openstaan waardoor er wind binnenkomt. Dit zorgt ervoor dat het schilderij van de muurt valt en schade oploopt. Binnen een kunstverzekering is dit een gedekte schade. Een klassieke inboedelverzekering biedt hiervoor geen dekking.

Nieuwe werken

Het kan altijd gebeuren dat je tijdens een vakantie of een veiling onverwachts een kunstwerk tegenkomt wat je moet hebben. Het is niet altijd eenvoudig om dit meteen te melden zodat de verzekering in orde is. Een goede kunstverzekering heeft daarom een dekking voor nieuwe aanwinsten. Zo zijn nieuwe kunstwerken in je collectie automatisch verzekerd. Doorgaans heb je zelfs 3 maanden de tijd om de nieuwe aanwinst door te geven. Vaak gelden er wel bepaalde maximumbedragen voor nieuwe aanwinsten. Deze dien je dus niet uit het oog te verliezen.

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Vraag nu vrijblijvend een gesprek aan.

Maak een afspraak