Menu Close

Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering (D&O)

Nog veel te vaak denken bestuurders of zaakvoerders dat zij niet met hun privé-vermogen kunnen opdraaien voor fouten die zij maken bij de uitoefening van hun mandaat. Niets is echter minder waar. Met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering, ook gekend als D&O-verzekering, dek je dit risico af.

Wanneer kan een bestuurder of zaakvoerder aansprakelijk zijn?

Wanneer een bestuurder een fout maakt in de uitoefening van zijn functie kan hij schade aan het bedrijf of aan derden toebrengen. Een bestuurder kan dan persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor deze schade. Het is vanzelfsprekend dat het vaak over grote bedragen gaat.

Voorbeelden:

  • Je vergeet een brandverzekering voor het bedrijf af te sluiten.
  • Je houdt geen goede boekhouding bij
  • Werken met een niet-erkende aannemer
  • Wrongful trading: jaar na jaar verlies maken zonder herstelmaatregelen te nemen waardoor het bedrijf uiteindelijk failliet gaat.

Wie is verzekerd?

Een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering wordt altijd afgesloten door de onderneming. Standaard is er steeds dekking voor alle bestuurders. Toch is belangrijk om je eigen situatie goed in kaart te brengen. Wordt er bijvoorbeeld gewerkt met managementvennootschappen? Zijn er andere filialen? Wat met vorige bestuurders? Je kunt zelfs de erfgenamen van een bestuurder verzekeren. Maatwerk is hier dan ook aan de orde.

Wat is verzekerd?

Een goede bestuurdersaanprakelijkheidsverzekering bestaat uit verschillende waarborgen:

  • Burgerlijke aansprakelijkheid
  • Verdedigingskosten
  • Reputatieherstel
  • Tewerkstellingsfouten

Een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering zal je dus beschermen tegen claims van derden, claims van de vennootschap en zorgt voor bijstand wanneer je je voor de rechtbank moet verantwoorden. Let op: boetes zijn nooit verzekerd.

Tegenwoordig gaat men steeds meer en meer op zoek naar een schuldige partij. De kans dat je persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld als bestuurder neemt dus toe. Het hebben van een goede bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering is daarom geen overbodige luxe.

Benieuwd wat wij voor jouw verzekeringen kunnen betekenen? Contacteer ons vrijblijvend, dan brengen we samen jouw risico’s in kaart.

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Vraag nu vrijblijvend een gesprek aan.

Maak een afspraak