Menu Close

IPT (individuele pensioentoezegging)

Het wettelijk pensioen dat je als zelfstandige opbouwt is beperkt. Daarom is het belangrijk om zelf ook aan pensioenopbouw te doen. Je kunt het beste beginnen met een VAPZ. Dit is de oplossing met grootste fiscaal voordeel. Heb je jouw VAPZ volledig benut en werk je met een vennootschap? Dan kan je een IPT, oftewel individuele pensioentoezegging, afsluiten.

Waarom is een IPT interessant?

Een IPT wordt afgesloten door de vennootschap. Dat wilt zeggen dat de vennootschap dus ook de premie betaalt. De betaalde premie kan als beroepskost worden afgetrokken. Hierdoor wordt de winst van de vennootschap verlaagd waardoor er minder belasting moet worden betaald.

Een ander belangrijk voordeel van de een IPT is dat je als bedrijfsleider meteen eigenaar van het gespaarde kapitaal bent. Zelfs in geval van een faillissement kunnen schuldeisers niet aan het opgebouwde kapitaal in de IPT.

Hoeveel mag ik storten?

Het maximale bedrag dat je in een IPT mag storten wordt bepaald door de 80%-regel. Het komt er op neer dat je wettelijk en aanvullend pensioen samen niet meer mogen bedragen dan 80% van je laatste normale bruto jaarbezoldiging.

Wanneer je inkomen wijzigt, wijzigt dus ook de uitkomst van de 80%-regel. Een regelmatige controle is dus belangrijk.

Backservice

De backservice, ook wel inhaalbijdragen genoemd, laat een zelfstandige toe om met terugwerkende kracht zijn IPT optimaal te benutten. Stel dat een zelfstandige eerst een aantal jaren als werknemer heeft gewerkt, dan kan hij een inhaalbijdrage voor deze jaren in zijn IPT storten. Dit kan voor maximaal 10 jaar. Natuurlijk moet er bij een backservice ook rekening worden gehouden met eerder genoemde 80% regel.

Beleggen met een IPT

Bij een IPT kies je zelf waarin de premie wordt belegd. Dit kan gaan van een tak 21-verzekering met een vast rendement tot een tak 23-verzekering met onderliggende beleggingsfondsen. Je kunt zelfs kiezen voor een combinatie van tak 21 en tak 23. Het is belangrijk om een oplossing te kiezen die bij jouw beleggersprofiel past. Dit brengen we samen met jou in kaart.

Aanvullende waarborgen

Naast pensioenopbouw kan je nog een aantal uitbreidingen aan je IPT toe voegen:

  • Gewaarborgd inkomen: Je ontvangt een maandelijkse uitkering wanneer je arbeidsongeschikt wordt door een ziekte of ongeval. Meer info over de verzekering gewaarborgd inkomen kan je hier vinden.
  • Overlijden: een extra kapitaal wordt bij overlijden uitgekeerd aan de nabestaanden.
  • Premieteruggave: de verzekeraar betaalt bij arbeidsongeschiktheid door ziekte of ongeval jouw premie terug. Zo gaat de opbouw van jouw pensioenkapitaal gewoon verder terwijl je hier financieel niets van merkt.

Vastgoed financieren met een IPT

Je kan een deel van het gespaarde kapitaal van een IPT al opvragen voor de einddatum. Dit kapitaal moet gebruikt worden voor aankoop, bouw of verbouwing van vastgoed in de Europese Economische Ruimte. Je kan dit kapitaal dus perfect gebruiken om eindelijk je droom van een tweede verblijf in Zuid Frankrijk te realiseren.

Een andere optie dan een voorschot is het gebruik van jouw IPT voor de wedersamenstelling van een krediet. Je sluit dan privé een bulletlening af. Dat is een lening waarbij je alleen maar interesten betaalt en geen kapitaal aflost. Je gebruikt dan jouw IPT om het kapitaal bijeen te sparen dat je op het einde van de lening in één keer moet terugbetalen. Deze constructie zorgt voor een zeer lage maandelijkse last die je privé moet betalen.

Heb je nog geen duidelijk plan voor je pensioen? Contacteer ons dan vrijblijvend. Dan gaan we samen aan de slag en brengen we jouw situatie in kaart.

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Vraag nu vrijblijvend een gesprek aan.

Maak een afspraak