Menu Close

POZ (pensioenovereenkomst voor zelfstandigen)

Dat je als zelfstandige maar een beperkt wettelijk pensioen opbouwt is gekend. Daarom is het belangrijk om zelf aan pensioenopbouw te doen. Tot 2018 kon een zelfstandige zonder vennootschap alleen een VAPZ afsluiten. Dat was niet helemaal eerlijk omdat een zelfstandige met een vennootschap naast een VAPZ ook een IPT kan afsluiten. Dit is dan ook de reden waarom het POZ, oftewel pensioenovereenkomst voor zelfstandigen, in het leven is geroepen.

Waarom is een POZ interessant?

Op de premies die je stort krijg je een belastingvoordeel van 30%. Je bouwt dus een pensioenkapitaal op terwijl je tegelijkertijd minder belasting gaat betalen. Alvorens je een POZ afsluit is het belangrijk om je eigen situatie goed in kaart te brengen. Vanuit fiscaal oogpunt is het interessanter om eerst jouw VAPZ te optimaliseren, aan pensioensparen en langetermijnsparen te denken voordat je een POZ afsluit.

Hoeveel mag ik sparen?

De premie die je mag storten is afhankelijk van je inkomen. Net als bij de IPT worden premies beperkt door een 80%-regel. Let op: de 80%-regel van een POZ is niet hetzelfde als deze van een IPT.

De 80%-regel van het POZ houdt in dat de som van je wettelijk pensioen en aanvullend pensioen niet meer mag zijn dan je inkomen van de laatste 3 jaren.

Beleggen met een POZ

Bij een POZ kies je zelf waarin de premie wordt belegd. Dit kan gaan van een tak 21-verzekernig met een vast rendement tot een tak 23-verzekering met onderliggende beleggingsfondsen. Je kunt zelfs kiezen voor een combinatie van tak 21 en tak 23. Het is belangrijk om een oplossing te vinden die bij jouw beleggersprofiel pas. Dit brengen we samen met jou in kaart.

Aanvullende waarborgen

Naast pensioenopbouw kan je nog een aantal uitbreidingen aan je POZ toe voegen:

  • Gewaarborgd inkomen: Je ontvangt een maandelijkse uitkering wanneer je arbeidsongeschikt wordt door een ziekte of ongeval. Meer info over de verzekering gewaarborgd inkomen kan je hier vinden.
  • Overlijden: een extra kapitaal wordt bij overlijden uitgekeerd aan de nabestaanden.
  • Premieteruggave: de verzekeraar betaalt bij arbeidsongeschiktheid door ziekte of ongeval jouw premie terug. Zo gaat de opbouw van jouw pensioenkapitaal gewoon verder terwijl je hier financieel niets van merkt.

Vastgoed financieren met een POZ

Je kan een deel van het gespaarde kapitaal van een POZ al opvragen voor de einddatum. Dit kapitaal moet gebruikt worden voor de aankoop, bouw of verbouwing van vastgoed in de Europese Economische Ruimte. Ja kan dit kapitaal dus perfect gebruiken om eindelijk je droom van een tweede verblijf in Spanje te realiseren.

Een andere optie dan een voorschot is het gebruik van jouw POZ voor de wedersamenstelling van een krediet. Je sluit dan privé een bulletlening af. Dat is een lening waarbij je alleen maar interesten betaalt en geen kapitaal aflost. Je gebruikt dan jouw POZ om het kapitaal bijeen te sparen dat je op het einde van de lening in één keer moet terugbetalen.

Heb je nog geen duidelijk plan voor je pensioen? Contacteer ons dan vrijblijvend. Dan gaan we samen aan de slag en brengen we jouw situatie in kaart.

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Vraag nu vrijblijvend een gesprek aan.

Maak een afspraak