Menu Close

Langetermijnsparen

Het pensioensparen is ondertussen door de meeste mensen gekend. Maar wist je dat er nog een optie is om op een fiscaalvriendelijke manier aan pensioenopbouw te doen? Deze optie heet langetermijnsparen.

Waarom is langetermijnsparen interessant?

Op de premie die je stort in een verzekering langetermijnsparen krijg je een belastingvermindering van 30%. Zo bouw je een kapitaal op voor later terwijl je nu al van een belastingvermindering geniet.
In tegenstelling tot het pensioensparen betaal je bij langertermijnsparen wel een premietaks. Deze bedraagt 2%. Daarom kan je dus beter eerst jouw pensioensparen optimaliseren voordat je start met langetermijnsparen.

Hoeveel premie mag ik storten?

De maximale premie bij het langetermijnsparen hangt af van jouw inkomen. Het absolute maximum voor 2024 bedraagt € 2.450. Je kan jouw eigen maximale premie als volgt berekenen: € 176,40 + 6% van je netto belastbaar inkomen.
Het netto belastbaar inkomen kan je terugvinden op jouw belastingaanslag onder “gezamenlijk belastbaar inkomen”.

Sparen, beleggen of beide?

Bij langetermijnsparen kan je zowel kiezen voor tak 21 als voor tak 23. Bij tak 21 krijg je een vast rendement dat meestal nog wordt aangevuld met een winstdeelname. Bij tak 23 wordt de premie gestort in een beleggingsfonds. Het risico van een tak 23-verzekering is groter maar daartegenover staat een potentieel hoger rendement.

Omdat je kunt kiezen tussen sparen en beleggen kan je dit in de looptijd van het contract aanpassen. Als je jong start kan je de premie storten in een beleggingsfonds. Wanneer je later richting je pensioen gaat kan je switchen naar tak 21 om je kapitaal veilig te stellen.

Tips & tricks

Let op de instapkosten. Deze kunnen bij bepaalde aanbieders hoog oplopen, tot wel 6%. Dit heeft natuurlijk een enorme impact op je rendement.

Benut eerst je pensioensparen maximaal voordat je start met langetermijnsparen. Ben je zelfstandig? Start dan met een VAPZ voordat je start met langetermijnsparen of pensioensparen.

Let op als je een hypothecaire lening hebt. Het kan zijn dat je dan geen fiscaal voordeel meer hebt van het langetermijnsparen. Is je lening gestart na 2017? Dan is er niets aan de hand en kan je een hypothecaire lening perfect combineren met het langeterijnsparen.

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Vraag nu vrijblijvend een gesprek aan.

Maak een afspraak