Menu Close

Pensioensparen

Iedereen kijkt uit naar zijn pensioen. Niet iedereen is zich er van bewust dat het pensioen wat je van de overheid ontvangt maar beperkt is. Op dit moment is het gemiddelde pensioen zo’n 60% van je laatste loon. Dat is nogal een verschil. Daarom is het belangrijk om zelf de nodige actie te ondernemen. Met pensioensparen bouw je op een fiscaal interessant aanvullend pensioen op.

Waarom is pensioensparen zo interessant?

Het pensioensparen heeft 2 voordelen: geen premietaks en een belastingvermindering.

Geen premietaks

Doorgaans betaal je op een levensverzekering 2% premietaks. Het pensioensparen is hier van vrijgesteld. Zo stort je dus meteen 2% extra in jouw contract.

Belastingvermindering

Afhankelijk van het bedrag dat je stort in het pensioensparen krijg je een belastingvermindering van 25% of 30%. Bij een storting tot € 1.020 (in 2024) ontvang je een belastingvermindering van 30%. Een hogere storting tot maximaal € 1.310 (in 2024) zorgt voor een belastingvermindering van 25%.

Wie kan aan pensioensparen doen?

Eigenlijk kan iedereen ouder dan 18 jaar aan pensioensparen doen. Toch wacht je best met te starten met pensioensparen totdat je gaat werken en een inkomen hebt. Dan kan je het volledige belastingvoordeel benutten.

Wanneer je een vast inkomen hebt, kan je best zo snel mogelijk starten met pensioensparen. Op deze manier kan jouw geld over een langere termijn belegd worden en dus potentieel meer opbrengen.

Sparen, beleggen of beide?

Je kunt pensioensparen via een bank of via een verzekeringsmaatschappij. Als je kiest voor een pensioenspaarverzekering heb je meer flexibiliteit en een gunstigere eindbelasting.

Pensioenspaarrekening (via bank)

Wanneer je kiest voor pensioensparen via de bank is dat altijd in een beleggingsfonds. Daarnaast gaat men bij de eindbelasting er van uit dat je ieder jaar een rendement van 4,75% hebt gehaald. Heb je dit rendement niet gehaald? Dan zal je toch over dit rendement belast worden!

Pensioenspaarverzekering

Binnen een pensioenspaarverzekering zijn er meer opties mogelijk dan bij een pensioenspaarrekening via de bank. Zo kan je voor een spaarformule kiezen als je geen belegger bent. Ben je wel een belegger? Bij een pensioenspaarverzekering kan je ook kiezen om je premie te storten in een beleggingsfonds. Hier gaat men bij de eindbelasting zelfs geen rekening houden met een jaarlijks rendement van 4,75%. Dat is dus een voordeel ten opzichte van het pensioensparen via de bank.

Omdat je via een pensioenspaarverzekering zowel kunt sparen als beleggen kan je beter plannen. Zo kan je wanneer je ouder bent steeds een stuk van je belegging veiligstellen door deze om te zetten naar de spaarformule. Op deze manier kan je je kapitaal beschermen voor een eventuele beurscrash net wanneer jij op pensioen gaat.

Tips & tricks

  • Let op de instapkosten. Deze kunnen bij bepaalde aanbieders hoog oplopen, tot wel 6%. Dit heeft natuurlijk een enorme impact op je rendement.
  • In de meeste gevallen kan je best kiezen voor het pensioensparen met een belastingvermindering van 30%. De extra premie die je kan storten in een contract met een belastingvoordeel van 25% bedraagt € 290,00 terwijl de extra belastingvermindering minimaal is.

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Vraag nu vrijblijvend een gesprek aan.

Maak een afspraak