Menu Close

2019 fiscaal optimaliseren? Dan onderneem je best nu actie!

Er zijn verschillende mogelijkheden om te besparen op je belasting. De bekendste vorm is het pensioensparen. Maar ook met langetermijnsparen kan je een mooie belastingbesparing realiseren.

Om het voordeel van zowel pensioensparen of het langetermijnsparen te kunnen benutten in 2019 moet de premie voor 31/12/2019 ontvangen zijn door de verzekeringsmaatschappij. Daarom wordt het stilaan tijd om actie te ondernemen.

Wat is pensioensparen?

Met pensioensparen bouw je een aanvulling op je wettelijke pensioen op. Dat is trouwens geen overbodige luxe want ons huidige pensioensysteem komt steeds meer onder druk te staan. Om zoveel mogelijk mensen aan te zetten tot sparen, krijg je een gedeelte van het gespaarde bedrag terug via de belasting.

€ 980 of € 1.260

Je mag helaas niet onbeperkt sparen in pensioensparen. Je kunt kiezen om per jaar € 980 te sparen met een belastingvoordeel van 30% of je kunt € 1.260 per jaar sparen met een belastingvoordeel van 25%.

Tip: In de meeste gevallen kies je best voor het belastingvoordeel van 30%. Bij het voordeel van 25% betaal je € 280 per jaar meer aan premie terwijl het extra voordeel minimaal is.

Wat is langetermijnsparen

Met langetermijnsparen bouw je ook een aanvulling op voor je toekomstig pensioen. Alleen gelden hier andere spelregels. Bij pensioensparen zijn er 2 grensbedragen (€ 980 en € 1.260) ongeacht je inkomen. Bij langetermijnsparen is er én een grensbedrag én een beperking in functie van je inkomen. Op het gespaarde bedrag krijg je een belastingvoordeel van 30%.

Hoeveel mag ik sparen?

Je mag met langetermijnsparen maximum € 2.350 per jaar sparen. Zoals hierboven aangegeven wordt de exacte premie die je mag sparen berekend op je inkomen. Om het maximale bedrag te kunnen sparen heb je een netto belastbaar inkomen van zo’n € 36.000 nodig.

Verdien je minder? Dan mag je ook minder sparen. Het maximale bedrag wordt dan berekend in functie van je inkomen.

Tip: als je een hypothecaire lening hebt is je fiscale korf vaak al volledig gevuld met de woonbonus. In dat geval heb je geen fiscaal voordeel met langetermijnsparen. Verder speelt het ook een rol wanneer je je hypothecaire lening hebt afgesloten. Sommige mensen kunnen beroep doen op zowel de woonbonus als het langetermijnsparen.

Ik ben zelfstandige

Als je zelfstandige bent zijn er nog andere verzekeringen waarmee je een besparing op je belastingen realiseert, denk maar aan het Vrij Aanvullende Pensioen voor Zelfstandigen. In de volksmond is dit beter gekend als een “VAPZ”. Ook bij deze verzekering geldt er weer een maximale premie die bepaald wordt in functie van je inkomen. De maximale premie is in 2019 € 3.256,87.

Tip: Een VAPZ is fiscaal heel interessant. Je kan als zelfstandige dan ook best beginnen met een VAPZ en dit volledig benutten voordat je kiest voor een andere oplossing.

Benieuwd hoeveel belasting jij kunt besparen? Maak dan snel een afspraak en we brengen samen jouw situatie in kaart.