Menu Close

2022 Fiscaal optimaliseren

2021 Fiscaal Optimaliseren

Het is weer zover, stilaan komt het einde van het jaar in zicht. Tijd om je fiscale verzekeringen even onder de loep te nemen zodat je geen belastingvermindering misloopt. Naar goede gewoonte zetten we de verschillende verzekeringen even voor je op een rijtje zodat jij 2022 fiscaal kunt optimaliseren.

Particulieren

Als particulier zijn er verschillende verzekeringen die recht geven op een belastingvermindering. 

Rechtsbijstandverzekering

Sinds 2019 komen bepaalde rechtsbijstandsverzekeringen in aanmerking voor een belastingvermindering. De maximale vermindering bedraagt € 124. Let op, niet iedere rechtsbijstandverzekering is fiscaal aftrekbaar. De verzekering moet aan een aantal wettelijke vereisten voldoen.

Pensioensparen

Het pensioensparen is ongetwijfeld één van de bekendste verzekeringen die recht geven op een belastingvermindering. Afhankelijk van het bedrag dat je stort kan je een belastingvermindering van 25% of 30% krijgen. 

Bij een pensioenspaarverzekering kan je kiezen voor Tak 23 (beleggen), Tak 21 (sparen) of een combinatie van beide vormen. Op deze manier kan er voor iedereen een oplossing op maat uitgewerkt worden.

De maximale premie voor 2022 bedraagt € 990 wanneer je kiest voor een belastingvermindering van 30% en € 1.270 wanneer je kiest voor een belastingvermindering van 25%.

Langetermijnsparen

Het langetermijnsparen lijkt bijzonder veel op het pensioensparen. Het voornaamste verschil zit hem in het feit dat de premie die je mag storten in het langetermijnsparen afhankelijk van je inkomen is. De maximale premie voor 2022 is € 2.350. Op de premie die je stort krijg je een belastingvermindering van 30%.

Tip
Zorg ervoor dat je eerst het pensioensparen optimaal benut voordat je start met langetermijnsparen. Bij pensioensparen betaal je in tegenstelling tot langetermijnsparen geen premietaks.

Zelfstandigen

Werk je als zelfstandige? Dan zijn er nog een aantal extra verzekeringen die voor een belastingvermindering kunnen zorgen. Welke precies toegankelijk zijn hangt af of je al dan niet met een vennootschap werkt.

Vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ)

Een VAPZ is voor iedere zelfstandige toegankelijk. Het maakt niet of je met een vennootschap werkt of niet. De premie die je mag storten in een VAPZ wordt bepaald door je inkomen. De maximale premie van 2022 premie bedraagt € 3.447,62.

Het VAPZ heeft een dubbel fiscaal voordeel. De premie die je stort wordt afgetrokken van je inkomen waardoor je een besparing in de hoogste belastingschijf realiseert. Verder realiseer je een besparing op je sociale bijdragen. Je sociale bijdragen worden berekend op je inkomen van 3 jaar geleden. Door je VAPZ-premie af te trekken van je inkomen daalt de berekeningsbasis van de sociale bijdragen waardoor je een tweede besparing realiseert.

Individuele pensioentoezegging (IPT)

Werk je met een vennootschap? Dan kan de vennootschap een IPT afsluiten. Met een IPT kan de vennootschap op een fiscaal interessante manier een aanvullend pensioenkapitaal voor de bedrijfsleider opbouwen.

De premie die een vennootschap mag storten in een IPT wordt bepaald door de zogenaamde 80%-regel. Voor de vennootschap is de gestorte premie aftrekbaar als kost.

Tip
In 2022 is er heel wat veranderd voor de berekening van de maximale premie die mag worden gestort in een IPT. Eén van componenten van de 80%-regel, de schatting van het wettelijk pensioen, is aanzienlijk verhoogd. Een herberekening van je IPT dit jaar is dus ten zeerste aan te raden.

Pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ)

Werk je zonder vennootschap? Dan kan je ervoor kiezen om een POZ af te sluiten. De premie die je mag storten hangt net als bij een IPT af van de 80%-regel. De 80%-regel van een POZ is niet helemaal hetzelfde dan deze van een IPT. Op de premie die je stort in een POZ krijg je een belastingvermindering van 30%.

Tip
Benut eerst het VAPZ, pensioensparen en langetermijnsparen maximaal voordat je start met een POZ. Het VAPZ en pensioensparen zijn vrijgesteld van premietaksen en bij langetermijnsparen bedraagt de premietaks 2%. De premietaks van een POZ bedraagt 4,4%.

Zoals je kunt zien zijn er behoorlijk wat opties en hangt veel van je persoonlijke situatie af. 2022 fiscaal optimaliseren is dan ook voor iedereen een andere oefening. Zie je door de bomen het bos niet meer en weet je niet waar te beginnen? We helpen je graag met het opstellen van een plan dat bij je past. Contacteer ons vrijblijvend. De koffie staat klaar!