Menu Close

Beleggingsverzekering als alternatief voor spaarboekje

De rente die je vandaag ontvangt op een spaarboekje is historisch laag. Het ziet er ook naar uit dat dit voorlopig niet zal veranderen. Bij de meeste banken krijg je op dit moment slechts de wettelijke minimumrente van 0,11%. Was deze minimumrente er niet geweest, dan kreeg je waarschijnlijk helemaal geen rente. Een beleggingsverzekering kan een interessant alternatief zijn.

Inflatie vs. Minimumrente

Je hebt het allicht al gemerkt, producten en diensten worden steeds duurder. Vandaag koop je niet meer hetzelfde voor € 50,00 dan 15 jaar geleden. Dit fenomeen heet inflatie. De Europese Centrale Bank heeft als doel om deze inflatie rond de 2% te houden. De snelle rekenaars onder ons zien al meteen waar het probleem zit: het leven wordt gemiddeld 2% per jaar duurder terwijl je spaargeld maar 0,11% meestijgt. Met andere woorden: je geld wordt minder waard. Wil je je vermogen behouden of zelfs laten groeien? Dan moet je op zoek naar een alternatief voor je spaarboekje.

Weetje
Het duurt ongeveer 630 jaar om het geld op een spaarboekje te verdubbelen bij een rente van 0,11%. Haalt een belegging jaarlijks 5,5%, dan duurt het slechts 13 jaar voordat je inleg is verdubbeld.

Beleggingsverzekering als oplossing

Een beleggingsverzekering kan helpen om je vermogen te behouden en te laten renderen. De premie die je stort in zo’n beleggingsverzekering wordt geïnvesteerd in onderliggende fondsen. De rendementen hiervan zijn afhankelijk van de prestatie van de beurs. Natuurlijk is het wettelijke minimumrendement van 0,11% over de lange termijn niet heel moeilijk om te verslaan.

Maatwerk
Er bestaan veel verschillende soorten beleggingsfondsen. Hierdoor is perfect mogelijk om een oplossing uit te werken die bij je past. Wil je wat meer risico lopen of wil je het risico beperken? Vind je het belangrijk dat er duurzaam geïnvesteerd wordt?

Spreiding
Met een beleggingsverzekering kan je via een beperkt maandelijks bedrag (bijvoorbeeld € 100,00) toch in een gespreide portefeuille beleggen. Je kan kiezen voor verschillende fondsen en vermogensbeheerders met elk hun eigen visie. Door je belegging goed te spreiden beperk je het risico.

Geplande opnames
Wil je bij pensionering je inkomen wat aanvullen? Bij een beleggingsverzekering kan je geplande opnames doen. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om maandelijkse € 500,00 uit je belegging op te nemen.

Successieplanning
Je kunt bij een levensverzekering kiezen naar wie het opgebouwde kapitaal gaat. Dat is bij een beleggingsverzekering niet anders. Het is een interessante manier om bijvoorbeeld je kleinkinderen een duwtje in de rug te geven als er iets met je gebeurt.

Beleggen start met een financieel plan

Voordat je start met beleggen is het belangrijk om een financieel plan op te maken. Zo is het belangrijk dat je een buffer achter de hand houdt om eventuele tegenslagen op te vangen. Op deze manier voorkom je dat je geld moet opnemen uit je beleggingen op een slecht moment. Beleg dus alleen met geld dat je voor een langere periode kunt missen. Verder is het goed om je doelen op korte, middellange en lange termijn te bekijken. Dan kan je deze implementeren in je beleggingsstrategie.

Wil je samen eens jouw situatie in kaart brengen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.