Menu Close

De autokeuring wordt strenger

Autokeuring

Vanaf 1 oktober zal je voor bepaalde gebreken een rood keuringsbewijs krijgen in plaats van een waarschuwing. Dit werd al geregeld in december 2019 maar nu loopt de overgangsperiode af. Deze maatregel werd opgelegd door de Europese Unie om de verkeersveiligheid te verhogen.

Over welke gebreken gaat het?

Het gaat voornamelijk over de lichten en reflectoren van een een auto, meer bepaald de volgende zaken:

  • Kentekenplaatverlichting is niet goed bevestigd.
  • Alarmlichten werken niet goed.
  • De verklikker op het dashboard van de mistlampen of grootlichtkoplampen werkt niet.
  • Schakeling van de lichten werkt niet goed.
  • Gebreken aan de werking, de staat of de bevestiging van de verlichting.

Voor 1 oktober ontving je vaak nog een groen keuringsbewijs met het verzoek om de gebreken zo snel mogelijk te verhelpen. Dat is vanaf binnenkort dus niet meer het geval.

Een rood keuringsbewijs, wat nu?

Een rood keuringsbewijs is maar 15 dagen geldig. Dat wilt dus zeggen dat binnen deze periode de herstelling moet worden uitgevoerd én er een herkeuring moet plaatsvinden. Verder kan een rood keuringsbewijs een code 1 (verboden tot verkeer) of een code 2 (gebreken die aanleiding geven tot herkeuring) bevatten. Staat er een code 1 op jouw keuringsbewijs? Dan mag je de auto alleen nog maar gebruiken tussen het keuringscentrum, de hersteller en je woonplaats.

Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Moet je met jouw auto naar de keuring? Overloop dan even de verlichting en de reflectoren om een rood keuringsbewijs te voorkomen.