Menu Close

De belangrijkste verzekering voor een zelfstandige? Een verzekering “gewaarborgd inkomen”

Wanneer er een nieuwe auto wordt gekocht is de link met een omniumverzekering al snel gelegd. De schade aan de nieuwe auto willen de meeste mensen afdekken. Een gewaarborgd inkomen kan je zien als een omniumverzekering voor jezelf als ondernemer. Toch zijn er nog altijd zelfstandigen die zonder een verzekering “gewaarborgd inkomen” door het leven gaan.

Het is natuurlijk doemdenken maar er kan je altijd iets overkomen waardoor je niet meer in staat gaat zijn om te werken.  Als zelfstandige dalen je inkomsten vrijwel meteen.  Denk maar bijvoorbeeld aan een tandarts. Als deze arbeidsongeschikt is, kan hij geen ingrepen meer uitvoeren. Dit heeft meteen gevolgen voor zijn inkomen.

Wat is er verzekerd?

Met een verzekering “gewaarborgd inkomen” kies je een bedrag dat per maand wordt uitgekeerd wanneer je arbeidsongeschikt bent. Het maximumbedrag dat je zo kunt verzekeren is 80% van je inkomen. Natuurlijk houdt de uitkering rekening met de graad van ongeschiktheid. Wanneer je bijvoorbeeld voor 50% arbeidsongeschikt wordt verklaard, ontvang je dus 50% van het verzekerde maandbedrag. Wil je minder dan 80% van je inkomen verzekeren? Dat is ook geen probleem.

Wat kost een gewaarborgd inkomen?

Een verzekering ”gewaarborgd inkomen” is maatwerk. Geen enkele situatie is hetzelfde. Een aantal factoren waar de premie vanaf hangt zijn het type beroep, leeftijd bij onderschrijving, hoogte van het verzekerde bedrag, aantal medewerkers, eigenrisicotermijn, opleidingsniveau…

Verder kan je kiezen om een losse polis “gewaarborgd inkomen” af te sluiten of je kunt deze koppelen aan je VAPZ (vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen) of IPT (individuele pensioentoezegging).

Voor welk eigenrisicotermijn moet ik kiezen?

De eigenrisicotermijn is de periode waarin de verzekering “gewaarborgd inkomen” niets uitkeert. Standaard bedraagt deze periode 1 maand. Je kunt deze verlengen naar bijvoorbeeld 3 maanden, 6 maanden… Hoe langer deze periode, hoe lager de premie.

Het is altijd belangrijk om voor jezelf een analyse te maken. Als je morgen arbeidsongeschikt wordt, hoe lang kan je zonder problemen verder als er geen aanvullende uitkering is. Wanneer je de eerste 3 maanden perfect zelf kan overbruggen, is een eigenrisicotermijn van 3 maanden een goede oplossing. Als je dan iets voor langere termijn aan de hand hebt, kan je terugvallen op jouw verzekering “gewaarborgd inkomen”.

Rechtsbijstand, een must!

Wij adviseren bij het afsluiten van een “gewaarborgd inkomen” steeds een verzekering rechtsbijstand waarin conflicten met de verzekeraar gewaarborgd inkomen zijn gedekt. Het bepalen van de graad van arbeidsongeschiktheid is helaas geen exacte wetenschap. Het kan dus altijd gebeuren dat je het niet eens bent met de verzekeringsmaatschappij. Met een rechtsbijstandsverzekering kan je terugvallen op specialisten die jouw belangen verdedigen.

Zoals je ziet zijn er enorm veel mogelijkheden. Spring gerust eens binnen of maak een afspraak. Dan brengen we samen jouw situatie in kaart. De koffie staat klaar!