Menu Close

Een eigen risico, wat is dat?

Sla een bundeltje algemene voorwaarden van een verzekering open en de kans is groot dat je meerdere keren een eigen risico tegenkomt. Niet alle eigen risico’s zijn hetzelfde. Met dit artikel willen we je de basis meegeven.

Een eigen risico is een stukje van de schade waar je zelf voor instaat. Als je bijvoorbeeld een omniumverzekering hebt met een eigen risico van € 250, krijg je bij een schade enkel het gedeelte boven de € 250 vergoed. De € 250 is dus voor eigen rekening.

Waarom een eigen risico?

Een verzekeringsmaatschappij past hoofdzakelijk voor 2 redenen een eigen risico toe:

  • Als er geen eigen risico is kan je elke schade aangeven. Je kunt dan een schade van bijvoorbeeld €  10,00 claimen. Voor deze schade moet de verzekeringsmaatschappij ook een dossier openen, de schade onderzoeken…  Dit betekent dus een zware kost voor een heel beperkt schadebedrag. Uiteindelijk zou dit leiden tot hogere premies, iets waar niemand op zit te wachten.
  • Doordat je zelf een stukje moet betalen bij een schade ga je voorzichtiger om met spullen. Doorgaans betekent voorzichtiger zijn minder schadegevallen. Dat hebben verzekeringsmaatschappijen het liefste.

Verschillende vormen van eigen risico’s

Bij een klassiek eigen risico betaal je een stukje van de schade zelf. Hoe veel dit is, staat in de polis of in de algemene voorwaarden. Sommige verzekeraars bieden ook een “Engelse vrijstelling” aan. Als het schadebedrag hoger is dan de “Engelse vrijstelling” valt dit eigen risico weg. Je krijgt dan de volledige schade vergoed.

Ook in levensverzekeringen kan je een eigen risico tegenkomen. Het gaat hier meestal niet om een bedrag maar om een periode waarin er niets wordt betaald of een percentage invaliditeit waar je aan moet voldoen voordat je een vergoeding ontvangt.

Wist je dat er verschillende benamingen zijn voor een eigen risico? Zo spreekt men soms ook van een vrijstelling of franchise.

Verzekeringen bundelen

Wanneer je je verzekeringen gaat bundelen bij 1 verzekeringsmaatschappij krijg je extra voordelen. Vaak krijg je dan een “Engelse vrijstelling” of mag je het eigen risico 1 keer in een bepaalde tijd laten vallen.

Zoals je kunt zien zijn er veel verschillende soorten eigen risico’s. Bij onze verzekeringsoplossingen houden we hier steeds rekening mee. Zo kan het interessanter zijn om een iets duurdere verzekering af te sluiten waarbij het eigen risico wegvalt dan zomaar te kiezen voor de laagste premie. Bij een schadegeval haal je vaak dan het verschil in premie in voor verschillende jaren!

Wil je samen eens je verzekeringen doornemen? Maak dan vrijblijvend een afspraak, de koffie staat klaar.