Menu Close

Gaat jouw kind goed verzekerd naar school?

De start van het nieuwe schooljaar staat weer voor de deur. Naar goede gewoonte zetten wij de belangrijkste verzekeringen voor je op een rijtje.

De Schoolverzekering

Doorgaans bestaan schoolverzekeringen uit 2 waarborgen: een aansprakelijkheidsverzekering en een ongevallenverzekering. 

Aansprakelijkheidsverzekering

Een school is verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze verzekering kan tussenbeide komen bij een ongeval tijdens schoolactiviteiten. Het is belangrijk dat er steeds een fout aan de basis ligt. Wanneer er geen fout aangetoond kan worden zal deze verzekering niet tussenkomen.

De verzekering geldt ook voor de activiteiten die door de school worden georganiseerd zoals sneeuwklassen, bosklassen, uitstappen… Let op, van zodra het om een activiteit gaat die privé wordt georganiseerd komt de schoolverzekering niet tussen. Ook de weg naar school is doorgaans uitgesloten in de aansprakelijkheidsverzekering van een school.

Ongevallenverzekering

Een school is niet verplicht om een ongevallenverzekering af te sluiten. In de praktijk hebben de meeste scholen doorgaans een ongevallenverzekering. Deze verzekering vergoedt de lichamelijke schade van een ongeval. Denk hierbij aan de medische kosten, blijvende invaliditeit of een vergoeding bij overlijden. Bij een ongevallenverzekering dient er geen fout aangetoond te worden, deze komt tussen bij elk ongeval met letsel.

Is een eigen verzekering nodig?

Een groot deel van de ongevallen die voorkomen op school worden opgevangen door de schoolverzekering. Deze verzekering heeft echter ook zijn beperkingen waardoor je best zelf bijkomende verzekeringen afsluit.

Familiale verzekering

In bepaalde gevallen komt de aansprakelijkheidsverzekering van de school niet tussen. Als er bijvoorbeeld een gebrek in de opvoeding kan worden aangetoond, zal men zich tot jou richten om de schade te verhalen. Ook wanneer jouw kind schade onderweg naar school veroorzaakt is er geen dekking. In deze gevallen kan je beroep doen op je familiale verzekering.

Rechtsbijstandsverzekering

Wanneer jouw kind slachtoffer wordt van een ongeval op school zal de rechtsbijstandsverzekeraar helpen om de schade op de aansprakelijke partij te verhalen. Zo weet je zeker dat je de volledige vergoeding krijgt waarop je recht hebt.

Ongevallenverzekering

Naast de ongevallenverzekering van de school kan een eigen ongevallenverzekering een goede aanvulling zijn. Op deze manier zijn de kinderen ook buiten school verzekerd als er een ongeval gebeurt.  Ook moet niet uit het oog worden verloren dat de school zelf de verzekerde bedragen binnen de ongevallenverzekering van de school kiest. De schoolverzekering is daarom geen garantie voor een volledige schadevergoeding.

Is het niet duidelijk hoe jouw kind verzekerd is? Maak vrijblijvend een afspraak zodat we samen de situatie van jouw gezin in kaart kunnen brengen.