Menu Close

Hoe kan je een verzameling verzekeren?

Horloges van Patek Philippe, antieke juwelen, oldtimers, eerste drukken van een boek, schilderijen van Jean-Michel Basquiat… Verschillende kostbare voorwerpen worden door mensen verzameld. Dit zijn geen alledaagse voorwerpen en hebben dus extra aandacht nodig bij het verzekeren. Maar wat zijn nu de zaken waar je op moet letten bij het verzekeren van een verzameling?

Aangenomen waarde

Wanneer je een verzameling gaat verzekeren krijg je al vlug te maken met de term “aangenomen waarde”. Dit is de waarde van een voorwerp die je op voorhand afspreekt met de verzekeringsmaatschappij. In geval van totaalverlies is dit het bedrag, eventueel verminderd met een eigen risico, wat wordt uitgekeerd. Op deze manier zijn er geen discussies meer met een expert over de waarde en kan de schade dus sneller worden vergoed.

Natuurlijk moet de waarde op een bepaalde manier aangetoond worden. Hier zijn een aantal verschillende opties voor. Vaak laten verzekeringsmaatschapijen toe om tot een bepaald bedrag per voorwerp zelf de waarde te bepalen. Vanaf een bepaalde waarde zal er een aankoopfactuur, attest van een gallerij of een taxatierapport gevraagd worden.

Alleen maar voordelen met een verzekering op basis van aangenomen waarde? Helaas niet. Het is belangrijk om regelmatig de waarde van je collectie op te volgen. Door een bepaalde gebeurtenis kan het zijn dat jouw voorwerp plots veel meer waard wordt. Omdat je de waarde van het voorwerp op voorhand afspreekt, stijgt deze niet automatisch mee! Daarom gaan wij regelmatig met onze klanten rond de tafel zitten om alles up-to-date te houden.

Alle-risico’s verzekering

Het is vanzelfsprekend dat je een bijzonder voorwerp extra goed wilt verzekeren. Een alle risico’s-verzekering is dan ook dé oplossing. Alle gebeurtenissen zijn verzekerd zolang deze niet zijn opgenomen bij de uitsluitingen. Je kan het al raden, het is enorm belangrijk om deze uitsluitingen voor het afsluiten van de polis goed door te nemen. Zo weet je welke gevallen niet verzekerd zijn. Voor deze risico’s kan je dan extra preventiemaatregelen nemen.

Eigen risico

Een verzekering heeft bijna altijd een eigen risico. Vaak kun je kiezen tussen verschillende bedragen. De gouden regel hierbij is: hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie. Daarom is het belangrijk om altijd de vergelijking te maken of de lagere premie het extra risico dat je zelf loopt waard is.

Sommige verzekeraars werken ook met een “Engelse vrijstelling”. Wanneer in dit geval het schadebedrag hoger is dan het eigen risico, valt het eigen risico weg. Voor de kleinere schades die onder het eigen risico blijven, wordt er niets vergoed.

Kijk voor het afsluiten van een verzekering dus altijd naar het eigen risico. Zo voorkom je een onaangename verrassing bij schade.

Wil je samen eens jouw collectie bespreken? Contacteer ons nu voor een afspraak. De koffie staat klaar!