Menu Close

Is de hospitalisatieverzekering via mijn werk voldoende?

Zo lang je aan het werk bent bij dezelfde werkgever is er niks aan de hand. Maar je gaat niet altijd blijven werken. In het beste geval blijf je werken tot aan je pensioen. Of misschien kies je wel voor een carrièreswitch en kom je terecht bij een werkgever die geen collectieve hospitalisatieverzekering aanbiedt…

Als je de hospitalisatieverzekering van jouw werkgever verliest, kan je deze individueel verderzetten. Dat regelt de wet Verwilghen. De verzekeringsmaatschappij gaat dan naar jouw leeftijd kijken om de premie te bepalen. Je kan het waarschijnlijk al raden: hoe ouder je bent bij het afsluiten van de verzekering, hoe hoger de premie. Het risico op een opname in het ziekenhuis stijgt namelijk naarmate je ouder wordt.

Een betaalbare hospitalisatieverzekering reserveren?

Een “wachtpolis” is de ideale aanvulling op een collectieve hospitalisatieverzekering. Deze verzekering kan je bij het verliezen van jouw hospitalisatieverzekering via je werkgever omzetten naar een individuele hospitalisatieverzekering. Om de premie van jouw individuele polis te bepalen gaat men kijken naar de leeftijd waarop je deze wachtpolis hebt afgesloten.

Voorbeeld

Stel: je sluit als je 30 bent een wachtpolis af en je gaat op je 65e met pensioen in 2053. Je beroepsgebonden hospitalisatieverzekering valt weg zodra je jouw werkgever verlaat. Jouw wachtpolis wordt dan omgevormd naar een hospitalisatieverzekering. Om de premie te bepalen gaat de verzekeringsmaatschappij niet naar je huidige leeftijd, 65 jaar, kijken om de premie te bepalen. Omdat je op jouw 30e een wachtpolis hebt afgesloten krijg je de premie die in 2018 van toepassing was voor iemand van 30 jaar. Met deze constructie heb je een goede hospitalisatieverzekering en een betaalbare premie, ook al ben je ouder.

Dus zoals eerder aangehaald is de hospitalisatieverzekering van je werkgever voldoende als er niets aan je situatie verandert. Toch anticipeer je het beste alvast op jouw toekomst en sluit een je een wachtpolis af.

Wil je samen jouw situatie eens bekijken? Spring eens binnen of maak een afspraak. De koffie staat klaar!