Menu Close

Keuring voor motorfietsen

Sinds 1 januari van dit jaar werd er een keuring voor motorfietsen ingevoerd. Bepaalde motoren moeten in bepaalde situaties onderworpen worden aan een keuring. We zetten de belangrijkste zaken graag voor je op een rijtje.

Welke motorfietsen moeten een keuring ondergaan?

Niet iedere motorfiets valt onder de motorfietskeuring. Als een motor aan de volgende voorwaarden voldoet zal de motorfietskeuring van toepassing zijn:

  • Motorfietsen, driewielers en vierwielers met een verbrandingsmotor met een cilinderinhoud van meer dan 125 CC.
  • Elektrische of hybride motorfietsen met een vermogen groter dan 11 kilowatt en een maximumsnelheid hoger dan 45 kilometer per uur­.

Wanneer moet een motorfiets gekeurd worden?

In tegenstelling tot de autokeuring is er voor de motorfiets geen periodieke keuring. Enkel bij een tweedehandsverkoop en na een ongeval moet een motorfiets gekeurd worden. 

In geval van een tweedehandskeuring wordt er na de keuring een aanvraag tot inschrijving afgegeven waarmee de nieuwe eigenaar de motor op zijn naam kan laten inschrijven. Let op, een aanvraag tot inschrijving is slechts 2 maanden geldig. Indien de motorfiets niet opnieuw wordt ingeschreven binnen deze periode is een nieuwe tweedehandskeuring nodig.

Waar kan je een motorfiets laten keuren?

Op dit moment is een motorfietskeuring nog niet mogelijk in elk keuringsstation. Je kan terecht in Alken, Antwerpen-Deurne, As, Brakel, Brugge, Diest, Diksmuide, Geel, Heist-op-den-Berg, Mechelen, Rotselaar, Stekene, Wondelgem, Zellik en Zwevegem. Op termijn wordt de motorfietskeuring uitgerold naar andere locaties.

Let op, de motorfietskeuring wordt enkel uitgevoerd op afspraak. Je kan dus niet zomaar de motor voorrijden. Een afspraak kan je inplannen via de website van Autoveiligheid.

Op de website van de Vlaamse overheid kan je meer informatie vinden over de motorkeuring.