Menu Close

Maximumpremie pensioensparen en langetermijnsparen bevroren

Diegene onder ons die al aan pensioensparen of langetermijnsparen doen weten dat de maximale premie geïndexeerd kan worden. Doorgaans stijgt de maximale premie jaarlijks een beetje. Nu heeft de overheid besloten om deze indexering te bevriezen tot en met inkomstenjaar 2023. Wat betekent dit voor jouw pensioenopbouw?

Pensioensparen

De maximale premie van dit jaar, € 990 met een belastingvoordeel van 30% en € 1.270 met een belastingvoordeel van 25%, wordt vanaf volgend jaar teruggebracht naar respectievelijk € 980 en € 1.260. Pas vanaf inkomstensjaar 2024 is er een eventuele stijging weer mogelijk.

Doe je nog niet aan pensioensparen? Check dan hier waarom je dat beter wel zou doen.

Update 19/12/2020: de overheid heeft op het laatste moment nog een wijziging doorgevoerd aan het wetsontwerp. Voor pensioensparen wordt de maximumpremie van 2020 behouden. Concreet wilt dit dus zeggen dat de maximumpremie voor pensioensparen tot en met inkomstenjaar 2023 € 990 of € 1.270 is.

Langetermijnsparen

Begin dit jaar werd door de overheid gecommuniceerd dat je in 2020 maximaal € 2.390 mag storten in een contract langetermijnsparen. Daar komt men nu op terug. De maximumpremie wordt teruggeschroefd naar € 2.350.

Naast de beperking van de premie met terugwerkende kracht wordt deze maximumpremie ook bevroren tot inkomstenjaar 2023. Ook bij langetermijnsparen is een eventuele indexatie pas weer mogelijk in inkomstenjaar 2024.

Doe je nog niet aan langetermijnsparen? Check dan hier waarom je dat beter wel zou doen.

Zit je nog met vragen over pensioensparen of langetermijnsparen? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij helpen je graag verder.