Menu Close

Nieuwe fiscale grensbedragen voor 2024

Naast goede voornemens betekent een nieuw jaar ook nieuwe fiscale grensbedragen. Wij zetten de belangrijkste nieuwe maxima voor je op een rij.

Pensioensparen

De afgelopen 3 jaar is de maximale premie die je mag storten in je pensioensparen niet gewijzigd. Dat komt omdat de regering van januari 2020 tot december 2023 de indexatie voor het pensioensparen had bevroren. Dit was een gevolg van de coronacrisis. Deze periode hebben we nu achter de rug waardoor er een nieuwe maximumpremie voor het pensioensparen is.

De maximale premie die je mag storten is afhankelijk van het stelsel dat je kiest, een fiscaal voordeel van 25% of 30%.

Fiscaal voordeel30%25%
Maximumpremie€ 1.020€ 1.310

Langetermijnsparen

Net als bij het pensioensparen was de maximumpremie van het langetermijnsparen de afgelopen 3 jaar bevroren. Ook hier is in 2024 verandering in gekomen. Let op, de maximale premie die je mag storten is afhankelijk van je beroepsinkomen. De premie die wij aanhalen is de absolute maximumpremie.

Fiscaal voordeel30%
Maximumpremie€ 2.450

VAPZ

Ook voor het VAPZ betekent het nieuwe jaar een hogere maximumpremie. Deze premie geldt als absoluut maximum. De premie die mag worden gestort wordt berekend op basis van het inkomen waarover je als zelfstandige sociale bijdragen betaalt. Het kan dus zijn dat je persoonlijke maximumpremie lager is.

Gewoon VAPZSociaal VAPZ
€ 3.965,77€ 4.562,82

Rechtsbijstand

Sinds 2019 bestaan er rechtsbijstandverzekeringen die recht geven op een fiscaal voordeel. In tegenstelling tot de eerder aangehaalde verzekeringen is bij de rechtsbijstandverzekering enkel het maximumbedrag van het fiscale voordeel gestegen. Zo kan je een hoger fiscaal voordeel krijgen terwijl de premie in veel gevallen hetzelfde blijft. 

Fiscaal voordeel40%
Maximum€ 128

Vraag je je af of jouw verzekeringen fiscaal optimaal in elkaar zitten? Maak vrijblijvend een afspraak, wij helpen je graag.