Menu Close

Nieuwe maximumpremie VAPZ vanaf 2023

Vanaf 2023 wordt de maximumpremie die je mag storten in een VAPZ verhoogd. De maximumpremie stijgt van € 3.447,62 naar € 3.859,40.

Welke premie mag je storten?

Niet iedereen kan zomaar de maximumpremie in een VAPZ storten. Eerst en vooral kan alleen een zelfstandige een VAPZ afsluiten. Verder wordt de premie die je mag storten bepaald door jouw netto belastbaar inkomen van 3 jaar geleden. Dit kan je eenvoudig terugvinden op de afrekening van jouw sociale bijdragen.

Gevolgen van een hogere maximumpremie 

Als je ervoor kiest om de premie van jouw VAPZ te verhogen, dan kan dit een invloed hebben op andere pensioenvoorzieningen die je mogelijk hebt afgesloten. Zo houden een IPT (individuele pensioentoezegging) en een POZ (pensioenovereenkomst voor zelfstandigen) steeds rekening met het kapitaal dat je opbouwt binnen een VAPZ. De nieuwe maximumpremie vanaf 2023 storten in jouw VAPZ betekent dus dat je een groter pensioenkapitaal gaat opbouwen. Dit kan op zijn beurt ervoor zorgen dat jouw maximale premie in een IPT of POZ gaat dalen.

Maximumpremie pensioensparen en langetermijnsparen

Het nieuwe jaar heeft geen invloed op de maximumpremie van het pensioensparen en het langetermijnsparen. Deze blijven ongewijzigd. We zetten de verschillende bedragen graag nog even voor je op een rijtje:

  • Pensioensparen
    • Belastingvoordeel 30%: € 990,00
    • Belastingvoordeel 25%: € 1.270,00
  • Langetermijnsparen
    • Belastingvoordeel 30%: € 2.350,00

Heb je nog geen geoptimaliseerd pensioenplan? Wij helpen je graag. Maak vrijblijvend een afspraak, de koffie staat klaar.