Menu Close

Pensioensparen: wat is de beste oplossing?

Sinds dit jaar bestaat het duaal pensioensparen. Dat wilt zeggen dat je kunt kiezen tussen 2 systemen met elk hun eigen maximumpremie en belastingvermindering. Maar welke opties zijn er en wat is de beste oplossing?

Het komt er op neer dat je kunt kiezen tussen een maximale premie van € 960 per jaar en € 1.230 per jaar. Als je kiest voor de premie van € 960 per jaar krijg je een belastingvoordeel van 30%, dus € 288. Als je kiest voor de hogere premie van € 1.230 krijg een lager belastingvoordeel van 25%. Dit is een belastingvermindering van € 307,50.

Zoals de snelle rekenaars onder ons al hebben vastgeld is het verschil in belastingvermindering beperkt. Als je kiest voor de optie waarin je het meeste premie mag storten, € 1.230, heb je een extra belastingvermindering van € 19,50 per jaar. Om dit extra voordeel te halen moet je wel jaarlijkse € 270 meer storten.

Alleen diegene die (te) laat beginnen met pensioenopbouw kiezen het beste voor het systeem met een premie van € 1.230. Zo kan je op korte termijn een groter kapitaal opbouwen. Begin je op tijd met pensioensparen, dan is volgens ons de premie van € 960 de beste oplossing. Het opgebouwde kapitaal heeft dan voldoende tijd om aan te groeien.

Elk voordeel heeft zijn nadeel

Helaas is het niet alleen maar goed nieuws bij het pensioensparen. Omdat je van een belastingvermindering kunt genieten, zal het opgebouwde kapitaal belast worden. Op je 60ste verjaardag neemt de fiscus 8% van het kapitaal. Dit noemt men de “anticipatieve heffing”. De premie die je betaalt na je 60ste verjaardag is dus volledig onbelast. Voor deze premies krijg je nog altijd het belastingvoordeel.

Tips & tricks

Op een pensioenspaarverzekering kan je vaak kiezen om de fiscale maximumpremie te volgen. Als de overheid dan beslist om de premie van € 960 te verhogen, volgt jouw verzekering automatisch. Dan heb je steeds het maximum belastingvoordeel zonder dat je zelf iets moet ondernemen!

Een pensioenspaarverzekering wordt afgestemd op jouw situatie. Kies je voor een vast rendement of wil je jouw kapitaal beleggen in fondsen? Kan je niet kiezen? Geen probleem ook een combinatie is mogelijk.

Start zo vroeg mogelijk met pensioensparen. Op deze manier bouw je een zo groot mogelijk kapitaal op met een minimale inspanning. Je bent nog niet te laat om het belastingvoordeel voor 2018 op te bouwen.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je graag samen eens jouw situatie in kaart brengen? Contacteer ons dan vrijblijvend voor een afspraak. De koffie staat klaar!