Menu Close

Waarom je best in 2023 start met langetermijnsparen 

Zoals je wellicht hebt meegekregen buigt de regering zich over een fiscale hervorming. Het was minister Van Peteghem die even geleden naar buiten kwam met een blauwdruk voor deze hervorming. Hierin is opgenomen dat men het langetermijnsparen vanaf 2024 wil afschaffen. Daarom onderneem je nu best actie.

Wat is langetermijnsparen

Voordat we verder ingaan wat de gevolgen van een eventuele afschaffing zijn zetten we graag nog even voor je op een rijtje wat langetermijnsparen precies is.

Het langetermijnsparen lijkt op pensioensparen. Het is ook een manier om een kapitaal voor later op te bouwen waarbij je een belastingvermindering krijgt op iedere premie die je stort. De premie die je mag storten hangt af van je inkomen en is afgetopt op € 2.350 voor 2023. Op deze premie krijg je een belastingvermindering van 30%. Iemand die de maximumpremie mag storten heeft dus een belastingvoordeel van € 705.

Let op: heb je een hypothecaire lening van voor 2015? Dan is langetermijnsparen niet mogelijk. Jouw fiscale korf is dan al gevuld met het belastingvoordeel dat je krijgt op jouw hypothecaire lening.

Waarom nu actie ondernemen?

In het voorstel van de fiscale hervorming is opgenomen om het langetermijnsparen af te schaffen vanaf 2024. Het is vanaf dan niet meer mogelijk om een nieuw contract af te sluiten. De lopende contracten zouden echter wel mogen verder lopen. Daarom is het dus belangrijk om nu actie te ondernemen. Door in 2023 met langetermijnsparen te starten kan je nog jarenlang van het fiscale voordeel genieten. Om de impact van de afschaffing te tonen geven we je graag een voorbeeld:

Mark is 35 jaar, start vandaag met langetermijnsparen en hij kan de maximumpremie van € 2.350 storten. Hij neemt bij pensionering op 67 zijn geld op. Het contract heeft dus een looptijd van 32 jaar. Gedurende deze jaren heeft Mark steeds een belastingvoordeel genoten van € 705 per jaar. Over de hele looptijd bedraagt het totale belastingvoordeel maar liefst € 22.560!

Zoals je kan zien in het voorbeeld van Mark heeft het afschaffen van langetermijnsparen een enorme impact. Benieuwd welke premie jij kan storten en zo de belastingvermindering veilig stellen voor de toekomst? Contacteer ons vrijblijvend, wij helpen je graag om meer uit je vermogen te halen.