Menu Close

Beleggen met een VAPZ?

Tot voor kort was het antwoord op deze vraag eenvoudig, het was niet mogelijk om de premies van je VAPZ te beleggen. Sinds september is er echter één speler op de markt die toelaat om een gedeelte van je premie te beleggen in tak 23. Dit kan zorgen voor een potentieel hoger rendement en dus ook een hoger pensioenkapitaal.

Wat is een VAPZ?

VAPZ staat voor Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen. Dit is een levensverzekering waarmee je als zelfstandige op een fiscaal interessante manier een aanvullend pensioenkapitaal kan opbouwen.

De premie die je mag storten in een VAPZ hangt af van jouw inkomen. De gestorte premie mag je aftrekken van jouw inkomen waardoor dit een besparing is in jouw hoogste belastingschijf. Verder zorgt een VAPZ ervoor dat jouw sociale bijdragen over een lager bedrag worden berekend. Je hebt dus een dubbel voordeel.

Wil je meer weten over een VAPZ? Hier gaan we er dieper op in.

Tak 21 vs. tak 23

Een levensverzekering van het type tak 21 kan je vergelijken met een spaarrekening. Je krijgt een vast rendement dat kan worden aangevuld met een winstdeelname. 

Bij een levensverzekering van het type tak 23 wordt de premie geïnvesteerd in een beleggingsfonds. De waarde bij een tak 23 levensverzekering zal dus schommelen in functie van de financiële markten. Het rendementspotentieel van tak 23 is hoger dan dat van tak 21.

Beleggen zonder risico met je VAPZ?

Een verzekeringsmaatschappij die een VAPZ aanbiedt is wettelijk verplicht om minimaal de gestorte premies bij pensionering terug te betalen. Deze wettelijke garantie is dan ook de reden waarom tot voor kort iedere verzekeraar resoluut voor tak 21 ging.

Of je nu kiest om een stuk van de premie te investeren in tak 23 of niet, dat heeft geen impact op de eerder aangehaalde wettelijke garantie. Dit zorgt er dus voor dat het neerwaartse risico van tak 23 wegvalt. Je kan op deze manier dus kiezen voor het potentieel rendement van tak 23 zonder dat je jouw inleg kan verliezen. 

Is een VAPZ voor iedereen interessant?

Iedere zelfstandige kan een VAPZ onderschrijven. Werk je echter met een vennootschap? Dan bestaan er ook andere opties die mogelijk interessanter zijn. Maatwerk is hier dan ook aan de orde.

Heb je nog geen plan voor jouw pensioen? Contacteer ons vrijblijvend, wij helpen je graag.