Menu Close

Corona en de IPT

Op de valreep van 2020 verscheen er eindelijk de lang verwachte circulaire* die verduidelijkt hoe de maximale premie voor een IPT in 2020 berekend moet worden. In tegenstelling tot het VAPZ, dat in oktober al werd toegelicht, bleef het lang stil omtrent de 80%-grens van een IPT.

Wat was het probleem?

De zelfstandigen die met een vennootschap werken kunnen via een individuele pensioentoezegging op een fiscaal interessante manier aan pensioenopbouw doen. De maximale premie die gestort mag worden in zo’n IPT is beperkt door de 80%-grens. Een belangrijk component van de berekening van deze grens zijn de regelmatige en maandelijkse bezoldigingen. En net dit zorgt voor een probleem. Wat met zelfstandigen die een aantal maanden minder of zelfs helemaal geen bezoldiging hebben uitgekeerd? Op deze vraag is er nu eindelijk een antwoord.

Overbruggingsrecht

Heb je beroep gedaan op het overbruggingsrecht? Dan gelden er enkele versoepelingen:

  • Heb je al teveel premie gestort? Dan kan het gedeelte wat de 80%-grens zou overschrijden gezien worden als een voorschot voor 2021. Dit moet overgeboekt worden via de overlopende rekening van het actief 49 “over te dragen kosten”. Let op dat je volgend jaar het voorschot niet vergeet op te nemen in de berekening van de 80%-grens.
  • De 80%-grens mag enkel en alleen berekend worden op de toegekende bezoldigingen in 2020. Het overbruggingsrecht mag je niet mee tellen. Heb je 2 maanden genoten van het overbruggingsrecht? Dan zal voor de berekening van de 80%-grens rekening gehouden worden met een jaarinkomen dat bestaat uit 10 keer de maandelijkse bezoldiging.

Geen overbruggingsrecht

Heb je geen beroep gedaan op het overbruggingsrecht? Dan gelden er geen uitzonderingen. De klassieke spelregels van de 80%-grens blijven van toepassing.

Werk je met een vennootschap en heb je nog geen IPT? Contacteer ons dan vrijblijvend. Wij helpen je graag met een persoonlijk pensioenplan.

*Circulaire 2020/C/153