Menu Close

2021 fiscaal optimaliseren? Dan onderneem je best nu actie.

2021 Fiscaal Optimaliseren

Het einde van het jaar komt stilaan in zicht. Dit is dan ook het moment om jouw verzekeringsportefeuille voor 2021 fiscaal te optimaliseren. Om te genieten van een belastingvoordeel moet de verzekeraar de premie nog in 2021 ontvangen. Hoog tijd voor actie dus! We zetten de belangrijkste verzekeringen even voor je op een rijtje.

Toegankelijk voor iedereen

Niet alle verzekeringen met een belastingvoordeel zijn voor iedereen toegankelijk. Een aantal verzekeringen zijn specifiek voorbehouden voor de zelfstandigen onder ons. De volgende verzekeringen zijn voor iedereen mogelijk.

Pensioensparen

Eén van de bekendste verzekeringen met een belastingvoordeel is pensioensparen. Met deze verzekering bouw je een aanvullend pensioenkapitaal op en krijg je op iedere storting een belastingvoordeel. Hoeveel dat belastingvoordeel bedraagt hangt af van de formule waar je voor kiest: € 990 of € 1.270 per jaar.

MaximumpremieBelastingvoordeel
€ 99030%
€ 1.27025%

In de meeste gevallen is het belastingvoordeel van 30% de beste oplossing. Bij het systeem van 25% mag je weliswaar een hogere premie storten maar is het extra belastingvoordeel minimaal. Meer informatie over pensioensparen kan je hier vinden.

Langetermijnsparen

Ook met langetermijnsparen bouw je een aanvullend pensioenkapitaal voor later op. In tegenstelling tot de premie van het pensioensparen wordt de maximale premie berekend op basis van je inkomen. Naast de beperking van de premie op basis van je inkomen is er ook een algemene maximumpremie. De maximumpremie voor 2021 bedraagt € 2.350. Op de premie die je stort krijg een belastingvoordeel van 30%. Meer informatie over het langetermijnsparen kan je hier vinden.

Rechtsbijstandverzekering

Sinds 2019 kan een rechtsbijstandverzekering een belastingvoordeel opleveren. Let op, niet iedere rechtsbijstandverzekering komt hiervoor in aanmerking . Om in aanmerking te komen voor een belastingvoordeel moeten de polisvoorwaarden voldoen aan bepaalde wettelijke vereisten.

Op de gestorte premie krijg je een belastingvoordeel van 40% met een maximum van € 124. Het maximale voordeel haal je bij een premie van € 310.

Alleen voor zelfstandigen

Naast de eerder besproken verzekeringen zijn er voor zelfstandigen nog een aantal extra oplossingen om belasting te besparen. Niet iedere oplossing is mogelijk voor elke zelfstandige. Voor bepaalde verzekeringen moet er net wel of net niet gewerkt worden met een vennootschap.

VAPZ (Vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen)

Het VAPZ, oftewel het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen, is voor iedere zelfstandige toegankelijk. Het speelt geen rol of je al dan niet werkt met een vennootschap. Zoals de naam doet vermoeden kan je met een VAPZ een aanvullend pensioenkapitaal opbouwen.

De premie die je mag storten in een VAPZ hangt af van je inkomen van 3 jaar geleden. Dat inkomen wordt geïndexeerd en de maximumpremie is 8,17% hiervan. Naast de beperking in functie van je inkomen is er ook een absolute maximumpremie van € 3.302,77 voor 2021.

Met een VAPZ realiseer je een dubbel fiscaal voordeel:

  • Verlaging van je beroepsinkomen omdat de premie aftrekbaar is als beroepskost.
  • Verlaging van je sociale bijdragen omdat deze over een lager beroepsinkomen worden berekend.

Het belastingvoordeel van een VAPZ kan oplopen tot meer dan 50%. Meer informatie over het VAPZ kan je hier vinden.

IPT (Individuele pensioentoezegging)

Een IPT is enkel toegankelijk voor zelfstandigen die met een vennootschap werken. Met een IPT kan de vennootschap een aanvullend pensioenkapitaal voor de bedrijfsleider opbouwen. Het is dus de vennootschap die de premie betaalt.  De maximumpremie die gestort kan worden in een IPT wordt berekend via de befaamde 80%-regel. Wordt hieraan voldaan? Dan is de gestorte premie een kost voor de vennootschap en verlaag je de winst waarover de vennootschap belasting moet betalen. Meer informatie over de IPT kan je hier vinden.

POZ (Pensioenovereenkomst voor zelfstandigen)

De POZ is enkel toegankelijk voor zelfstandigen die zonder vennootschap werken. Ook dit is een vehikel om een aanvullend pensioenkapitaal op te bouwen. De maximale premie wordt net als bij een IPT bepaald door een 80%-regel. Dit is weliswaar niet dezelfde formule als bij een IPT. Op de premie die een zelfstandige stort in een POZ krijgt hij een belastingvoordeel van 30%. Meer informatie over de POZ kan je hier vinden.

Conclusie

Zoals je kunt zien zijn er heel wat mogelijkheden om 2021 fiscaal te optimaliseren en is het niet altijd even makkelijk om te weten waar te beginnen. Wij helpen je graag met het opstellen van een plan waar we een oplossing voor jouw specifieke situatie uitwerken. Maak vrijblijvend een afspraak om eens te praten over jouw situatie. De koffie staat klaar!